1. Päätä ensin tuleeko lasten synttäreille tietty teema

Teeman valitseminen lasten synttäreille helpottaa juhlakoristeiden, ohjelman ja tarjottavien suunnittelua. Lapsi on varmasti mielissään valitessaan teeman itse, tai vaihtoehtoisesti voitte aloittaa juhlatunnelmaan virittäytymisen suunnittelemalla teemaa yhdessä.

Teemaksi sopii esimerkiksi päivänsankarin suosikkiväri, -hahmo tai -harrastus. Teeman voi tuoda tyylikkäästi esille väreillä, teksteillä ja pienillä yksityiskohdilla. Täältä näet kaikki lasten synttäreiden juhlateemat ja suunnittelu voi alkaa.


Eläinaiheisista teemoista Unicorn eli yksisarviset ovat olleet vuodesta toiseen todella suosittu teema. Siinä synttäreiden koristelut rakentuvat kauniista pastellinsävyisistä koristeista ja kertakäyttöastioista.

Yksisarvis synttäriteema I Tilaa koristeet helposti netistä

Dinosaurukset ovat myös vuodesta toiseen suosittu lasten synttäreiden teema. Dinosauruksista löytyy perinteisempää vihreän sävyistä teemaa, nimeltään ROAR Dinoparty. Enemmän ehkä tyttöjen mieleen voi olla taas tämä vaaleanpunaisempi Pink Dinoparty. Mikäli kaipaat enemmän neutraalimpaa ja luonnonläheisempää dinosaurusteemaa, on Kraft Dinoparty silloin juuri sinulle oikea teema.

Suosittujen ja perinteisten lasten synttäriteemojen lisäksi kannattaa tutustua valmiiksi rakentamiimme väriteemoihin

Vaihtoehtoja juhlien toteuttamiseen on yhtä monta kuin juhlien järjestäjiäkin. Jotkut haluavat tehdä kaiken itse, toiset ostavat mahdollisimman paljon valmiina. Oli sinun tyyli mikä tahansa, onnistut varmasti ikimuistoisten lasten synttäreiden järjestämisessä.

2. Päätä juhlien kesto etukäteen

Juhlien kesto on hyvä päättää etukäteen. Yleisesti riittävänä aikana lasten synttäreille pidetään noin 1,5 tuntia. Kun lähetät kutsut vieraille, olisi kutsussa hyvä kertoa ja selvittää seuraavat asiat:

  • Missä juhlat järjestetään?
  • Milloin juhlat ovat?
  • Kauanko juhlat kestää?
  • Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä pyytää kertomaan mahdollisista allergioista.
  • Kannattaa myös kutsun yhteydessä pyytää ilmoittamaan osallistumisesta tiettyyn päivään mennessä. Näin tiedät, että kuinka moni kutsutuista pääsee ja osaat varata riittävästi tarjottavia.
  • Kutsussa kannattaa jo tuoda ilmi juhlien mahdollinen teema ja toive sen mukaisesta pukeutumisesta.
  • Kutsuttujen lapsien vanhempien numerot on hyvä ottaa ylös sekä antaa oma numero, että olette molemmin puolin tavoitettavissa.

3. Mieti tarjoilut juhlijoiden mukaan

Suolaiset ja makeat herkut on hyvä olla sellaisia, joita lapsen on helppo syödä. Perinteisen kakun lisäksi suositaan usein kuppikakkuja ja cakepopseja. Jäätelöbaari on loistava idea etenkin kesällä, jolloin myös grilliherkut, kuten burgerit ja hodarit on helppo toteuttaa.

Varsinkin pienempien lasten synttäreille kannattaa valita kertakäyttöastiat ja kertakäyttömukit. Oman kokemuksen mukaan, kun olemme järjestäneet lapsillemme synttäreitä, lapset tykkäävät yleensä syödä enimmäkseen karkkeja, keksejä, poppareita, sipsejä ym. pikkuherkkuja. Joskus kun on tullut tehtyä kaikkia hienoja tarjottavia, erilaisia kakkuja, suolaisia ja makeita leivonnaisia, niin ne on jäänyt suurimmalta osin syömättä, jollei mukana sitten ole ollut myös lasten vanhempia. Tarjottavat kannattaakin varmaan miettiä sen mukaan onko kyseessä kaverisynttärit vai esimerkiksi sukulaissynttärit.

4. Suunnittele synttäreiden ohjelmanumerot ja leikit etukäteen

Mielenkiintoinen tekeminen saa lapset viihtymään ja vältytään ylimääräiseltä levottomuudelta. Olemme koonneet lasten synttäreille muutamia leikki-ideoita, jotka löydät alta.

Jos haluatte muistaa vieraita kaverilahjoilla, voi niiden tekeminen olla yksi ohjelmanumero. Juhlijoille voi antaa mukaan teeman koristeita, juhlaherkkuja tai täyttää kaverilahjapussit jo etukäteen. Kiva kaverilahjaidea on myös antaa tällaiset muffinssin muotoiset mini pinjatat täytettynä vaikka pikkukarkeilla tai pikkuruisilla tavaroilla. 

Mini pinjata

 

Leikit ja pelit lasten synttäreille:

Vettä kengässä

Osallistujat jaetaan kahteen yhtä suureen ryhmään. Toinen ryhmistä siirtyy ensin huoneen ulkopuolelle. Sisälle jääneet valitsevat itselleen parin toisesta porukasta. He tulevat huoneeseen yksi kerrallaan kumartamaan haluamalleen henkilölle. Jos kumartaa osallistujalle, joka ei ole valinnut kysyjää, sanotaan ”Vettä kengässä”, jolloin kysyjän pitää hyppiä yhdellä jalalla ulos. Jos hän kumartaa oikealle ihmiselle, todetaan ”Taivaaseen” ja kumartaja saa jäädä huoneeseen. Jokainen käy kumartamassa, kunnes löytää vastaparinsa. Kun parit ovat löytyneet, vaihdetaan osia.

Onginta

Kiinnitä esimerkiksi muoviämpäri keppiin narulla kiinni. Ongintaverho (esimerkiksi pöytäliina) on helppo kiinnittää oviaukkoon. Saaliit toimivat hyvin synttäreiden kaverilahjoina, jotka voi sujauttaa näppärästi kaverilahjapusseihin.

Rikkinäinen puhelin

Yksi leikkijöistä laittaa juorun liikkeelle seuraavalle, joka kertoo sen hänen jälkeensä olevalle. Viimeisenä tarinan kuullut henkilö, kertoo tarinan kaikille. Onkohan juttu muuttunut?

Junatarkastaja

Aseta tuolit vierekkäin jonoon. Yksi leikkijöistä valitaan konduktööriksi, joka selvittää kaikilta, mihin he ovat matkalla. Hän yrittää painaa tarkasti mieleensä jokaisen matkustajan istumapaikan. Poistuttuaan huoneesta, vaihtavat matkustajat keskenään paikkoja. Lipuntarkastajan tehtävä on kertoa, miten paikat ovat vaihtuneet.

Jos leikkiin halutaan lisähaastetta, voidaan sopia, että yksi matkustaja muuttaa esimerkiksi pukeutumisessaan jotain ennen kuin tarkastaja tulee uudestaan junaan. Tarkastaja yrittää huomata myös muuttuneen yksityiskohdan.

Autiolle saarelle ottaisin mukaan…

Leikkijät muodostavat ringin. Yksi aloittaa lauseella ” Autiolle saarelle ottaisin mukaan ” ja kertoo yhdellä sanalla, mitä ottaisi mukaan. Ringissä seuraava sanoo täsmälleen kuten edellinen, mutta lisää lauseeseen oman sanansa. Muistaako viimeinen kaikkien mukaan ottamat tavarat?

”Autiolle saarelle ottaisin mukaan vettä..”

”Autiolle saarelle ottaisin mukaan vettä, puhelimen…”

”Autiolle saarelle ottaisin mukaan vettä, puhelimen, kaverin…”

Mikä eläin?

Jokaisen leikkijän selkään kiinnitetään lappu, jossa on jonkun eläimen nimi tai kuva. Tavoite on selvittää, mikä eläin komistaa selkää. Leikkijät saavat kysyä muilta kysymyksiä, joihin pystyy vastaamaan ”kyllä” tai ”ei”. Esimerkiksi ”Asunko navetassa, onko minulla häntää..” Leikki jatkuu kunnes kaikki ovat saaneet selville oman eläimensä. Halutessaan teeman voi vaihtaa esimerkiksi urheilulajeihin tai julkisuudenhenkilöihin.

Muistitesti

Jokaiselle osallistujalle jaetaan kynä ja paperia. Pöydälle laitetaan vieraiden iästä riippuen 10 – 20 erilaista esinettä. Jokainen saa katsoa esineitä sovitun ajan ja yrittää painaa mahdollisimman monta niistä mieleensä. Kun aika päättyy, peitetään esineet. Leikkijät kirjoittavat ylös niin monta kuin muistavat. Kuka häikäisee muistillaan?

Aasin häntä

Silmät sidottuina ja hieman pyörien jokainen pelaaja yrittää vuorollaan saada Aasille hännän oikeaan kohtaan. Lähimmäksi osunut voittaa.

Piirrä aasin kuva isolle paperille ja leikkaa sille erillinen häntä.

Aarteen etsintä

Aarteen etsinnän voi sovittaa hyvin synttäreiden teemaan. Leikki sopii hyvin eri-ikäisten lastenjuhliin. Yksi aloitustapa on antaa lapsille aarrekartta tai suullinen vihje, joka vie askeleen lähemmäksi aarretta. Löydetyt aarteet toimivat hyvin synttäreiden kaverilahjoina.

Adjektiivileikki

Kirjoita pieni tarina, jossa esiintyy kaikki kutsutut vieraat. Aihe voi liittyä esimerkiksi synttärijuhliin. Jätä tyhjä kohta vierasta kuvaavan adjektiivin paikalle. Kohdat täytetään sattumanvaraisesti adjektiiveillä, jotka lapset saavat itse keksiä. Leikki huipentuu, kun tarina luetaan yhdessä.

Sanomalehtileikki

Kääri palkinnon ympärille reilusti sanomalehteä. Lapset asettuvat rinkiin, musiikki laitetaan soimaan ja sanomalehteen pakattu palkinto kiertämään lapselta toiselle. Kun musiikki pysähtyy, saa osallistuja, jolla käärö on sillä hetkellä, alkaa repiä sitä auki, kunnes musiikki jatkuu. Osallistuja, joka saa omalla vuorollaan palkinnon esiin, saa pitää sisällön.

Tietokilpailu

Pidä tietokilpailu synttärivieraille. Visassa voi olla teema tai kysymykset voivat koskea useampaa aihetta.

Tasapainokilpailu

Speden Peleistä tuttu ”Silmät kiinni nyt, jalasta kiinni nyt”. Leikin voi toteuttaa pareittain tai niin, että kaikki ovat yhtä aikaa mukana. Leikinvetäjä pyytää ensin osallistujia sulkemaan silmänsä ja sen jälkeen nostamaan toisen jalan koukussa ilmaan kropan etupuolelle. Kenen tasapaino säilyy pisimpään?

Ulkoleikit

Vesi – ilmapallo –peli

Tarkoitus on saada vesi-ilmapallot osumaan sopivan etäisyyden päässä oleviin ämpäreihin, rikkoutumatta tietenkin. Jokaisesta osumasta saa pisteen.

Viestileikit

Jaa synttäriporukka kahteen joukkueeseen, jotka muodostavat omat jonot. Laita 10 -20 m päähän merkki, joka osallistujien tulee omalla vuorollaan kiertää ja lähettää joukkueen seuraava matkaan. Jokaisella osuudella voi olla oma tyyli liikkua: juoksu, tasajalkahyppy, takaperinjuoksu, rapukävely, yhdellä jalalla hyppiminen…

Jotain ihan muuta:

Naamiaiset

Syntymäpäiville saa mukavasti väriä, kun pitää ne naamiaisina. Muista ilmoittaa teemasta kutsussa. Perinteisesti naamiaisissa palkitaan juhlien paras asu.

Leffailta

Etenkin vanhemmille lapsille sopii synttäriteemaksi leffailta. Elokuvatunnelmaa voit luoda kotiisi hankkimalla teemaan sopivat kattaustarvikkeet. Jokaiselle vieraalle voi antaa oman herkkuboxin, johon saa kerätä omat leffaherkkunsa.