Uskoisin, etten ole ainoa morsian, joka pyörittelee useita eri hääteemoja mielessään ja valinnan vaikeus on suuri.

Edellisessä Talvimorsian -tekstissä esittelin valitsemani kattauksen ja nyt käyn läpi muut vaihtoehdot, joita oli ihan pakko päästä kokeilemaan, jotta voisin olla varma, että valintani on meille oikea.

Lähimpänä meidän lopullista hääkattaustamme on tämä hieman rustiikkisempi vaihtoehto. Värimaailmasta löytyvät juutti, puu, pahvi, norsunluu, kerma ja raikas kukkien vaaleanvihreä. Sävyt ovat pehmeitä ja maanläheisiä ja epäluonnolliset sävyt on karsittu pois.

Juuttikaitaliinan ja vaalean kapeamman pitsiliinan yhdistelmä luo ihanaa maalaisromanttista tunnelmaa ja antaa pohjan koko kattaukselle. Yhdistävänä tekijänä pienemmissä yksityiskohdissa jatkuvat erilevyiset pitsinauhat sekä juuttinaru. Tähän teemaan sopivat upeasti myös erilaiset pienet liitutaulut.

Plaseeraukseen ja pöytäohjelmiin on valittu käsittelemätön pahvi ja lautasliinoiksi kauniin raikasta valkoista.

Toinen kattaus, jota halusin kokeilla, rakentui teemavärini vaalean roosan ympärille, mutta oli hieman yksinkertaistetumpi ja raikkaampi. Roosaa pitsiliinaa somistaa samansävyinen koristehelminauha, jota raikastaa vaaleanvihreä helminauha sekä norsunluun väriset yksittäiset koristehelmet. Kukkina tässä on yksittäiset kauniit ruusut niin korkeissa ja kapeissa maljakoissa, että ne eivät estä luontevaa seurustelua. Kauniina yksityiskohtana ovat pienillä sydänpyykkipojilla kiinnitetyt koristeleikatut sydänpaikkakortit lasinreunoissa. Raikkaanvalkoinen jatkuu pöytäliinasta lautasliinoihin, astioihin ja menukortteihin.

Menut on jaettu jokaiselle erikseen ja niitä koristaa hauska lintupariskunta, jossa toistuvat väriteeman roosa ja vaaleanvihreä. Tämä kattaus osoittaa, että pienelläkin somistamisella syntyy kaunis ja juhlava lopputulos, voisi sopia ihanasti vaikkapa keväthäihin.

Romantiikkaa rakastavana en voinut olla kokeilematta mennen ajan fiiliksiä talonpoikaisen maalaisromanttisen näkökulman lisäksi myös 20-luvun hengessä. Kattauksen lähtökohdaksi valikoitui upeasti läikkyvä norsunluunvärinen satiinikaitaliina romanttisen maitokahvin värisen pitsikaitaliinan alla – tätä yhdistelmää kuvaa täydellisesti sana ylellinen! Yksityiskohtina koristehelmet pöydällä, pienillä sydänpyykkipojilla kiinnitetyt koristeleikatut sydänpaikkakortit lasinreunoissa ja tyylikkäät helmiäisshampanjan väriset Rosette  - konfeteilla koristetut menukortit täydentävät kokonaisuuden. Pehmeä norsunluun sävy jatkuu geometrisesti taitelluissa lautasliinoissa ja kynttilöissä.

Kullan sävyiset hääkarkit sopivat kauniisti koristehelmien joukkoon tai tarkasti aseteltuina lautasliinojen päälle, tyylikäs osa kattausta molemmilla tavoilla! Aika ihana vintage –häätunnelma, joka sopii jokaiseen vuodenaikaan.

Ripaus kultaa tuo kattaukseen lisää glamouria kynttiläpurkkien ja suklaasydänten muodossa. Tässä kattauksessa pitsikaitaliina ja luonnonkukat otettiin pois ja niiden tilalle laitettiin koemielessä kerman värinen ruusuköynnös.

Lopuksi tilan kauniit punatiiliseinät houkuttelivat vielä kokeilemaan kattausta, jonka väripaletista löytyvät tiilen, poltetun oranssin, okran, meripihkan, pellavan ja kullan sävyjä. Perinteiset kukat korvautuivat hehkuvan oransseilla vaahteranlehtiköynnöksellä, josta rakentui upea koriste kieputtamalla joukkoon kullan sävyisiä koristehelminauhoja ja organzakaitaliinaa.

Lisäksi tähän voisi sopia vielä runsautta tuomaan pöydälle ripotellut yksittäiset vaahteranlehdet. Värikkäälle kokonaisuudelle rauhallisen pohjan antaa juuttikaitaliina valkoisella pöytäliinalla.

Näyttävä kattaus usein vaatii, että jokin somiste nousee hieman muita ylemmäs, joten kukkien puuttuessa kynttilöiksi valikoituivat pitkät poltetun oranssin väriset antiikkikynttilät, joiden lämmin sävy jatkuu myös pystyyn taitelluissa lautasliinoissa. Kattauksen viimeistelevät kultaiset kynttilänjalat ja tuikkukipot sekä meripihkansävyissä säkenöivät timantin muotoiset paikkakortinpidikkeet.

Lopputulos hehkuu upeissa ruskansävyissä ja sopisi aivan ihanasti syyshäihin! Tässä sama kattaus vielä valkoisilla lautasliinoilla.

Mielessäni pyörineet kattausvaihtoehdot läpikäyneenä pysyn edelleen alkuperäisessä somistusajatuksessani. Vaalea roosa, pehmeä valkoinen, juutti, hiekka, kirkas lasi, käsittelemätön pahvi ja helmenhohde ovat kokonaisuutena se minulle kaunein ja mieluisin. Maalaisromanttinen, paino sanalla romanttinen, kuvaa lopputulosta ehkä parhaiten. Paljon kynttilöitä tuomassa lämpöä, hallittu määrä yksityiskohtia tekemässä kattauksesta näyttävän, kauniita kukkia sekä pitsejä tuomassa herkkyyttä ja ripaus puuta, pahvia ja juuttia luomassa sopivaa kontrastia ja maanläheisyyttä kokonaisuuteen.  

Tuskin maltan odottaa, että pääsen viikon päästä toteuttamaan lopullisen kattauksen hääpäivääni varten! Maalaisromanttisten häiden koristeet ja kattaustarvikkeet löydät täältä: Maalaishäät Syyshäiden koristeet ja kattaustarvikkeet täältä: Syyshäät Vintagehäiden koristeet ja kattaustarvikkeet löydät täältä: Vintagehäät