Klassikko leikeistä onginta on lapsille tuttu ja turvallinen. Onginnasta voi tehdä erilaisia versioita sekä siihen voi tehdä haastetta eri-ikätasoisesti.

Oikean ongen käyttäminen onginta leikissä tuo leikkiin jännitystä. 

Viisi uutta leikkiä lastenjuhliin:

1.  Taika show taikurin hattu

Aikuinen voi olla taikuri. Tätä showta vetäessä ei tarvitse olla ammattilainen vaan hyvä mielikuvitus, ripaus lapsenmielisyyttä ja huumoria riittää.

Tarvitset siis ison hatun ja leikkiä helpottaa takki, jossa on kaksi taskua esineille.
Tarvitset kaksi pikkuesinettä aina vierasta kohtaan. Esim. Kinder munan yllätyksiä, kolikoita, nappi, höyhen. Esineiden tulee leikkiessä erottua selkeästi hattuun laitetusta esineestä.

Leikin idea on, että kukin lapsi vuorollaan sujauttaa pienen esineen taikurin hattuun. Kukin lapsi saa siis pöydältä valita itselleen valmiiksi esineen. Ja sitten vuorollaan pudottaa sen taikurin hattuun. Yhdessä pitää sanoa taikasanat ja taikuri vetääkin toisen esineen tilalle. (Taikuri sujauttaa lapsen pudottaman esineen siis salaa taskuun.)

Tämä sopii erityisesti pienille lapsille, mutta myös hyvän huumorin omaaville isoille lapsille.

2. Kivoja juttuja synttärisankarista

Leikin idea on, että synttärisankarin selkään laitetaan pahvi sydän tai lautanen siten ettei siis sankari itse näe lautasta. Jokainen vieras saa tussin ja vuorollaan käydä kirjottamassa sankarin selkään yhden mukavan asian synttärisankarista.

( tämä leikki sopii eskari iästä eteenpäin, jotta osaa kirjoittaa. Mutta mikäli leikitte pienempien lasten kanssa. Voi vieras kuiskata asian aikuiselle joka kirjoittaa sen lapsen puolesta.

Helppo toteuttaa ja sankarille jää mukava muisto juhlista!

3. Tutkitaan luontoa leikki ja askarrellaan itselle muistoesine

Jos pidät pihalla synttärit niin leikin idea on, että lapset saavat hetken kävellä rauhallisesti luonnossa. Pihan ei tarvitse olla suuri. Lapset kyllä näkevät aarteita kivissä, oksissa sekä kävyissä.

Levitä ulos pöytä jossa on tuulen suojasta purkeissa tms. Pieniä koristeita, liimaa, maalitussia, narua ja höyheniä. Mielikuvitus on rajana..

Jokainen lapsi saa valita itselleen luonnosta mieleisensä aarteen ja koristella sen. Tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin synttäreiden alussa jotta jokaisen esine ehtii kuivua jolloin jokainen lapsi saa sen mukaansa kotiin. Mikäli haluat säästää esim. rahaa etkä tee lahjapusseja niin tämä aarre ajaa hyvin saman asian! Mukava muisto synttäreistä kotio viemiseksi!

4. Jatka tarinaa leikki

Tarvitset ison paperin tai pahvin , tussin tai maalit kuten kyllitädillä ja mielikuvitusrikkaan sekä kohtuu piirrustustaitoisen aikuisen.

Kerää lapset esimerkiksi rinkiin lattialle ja aikuinen asettuu siten, että kaikki  lapset näkevät sinut. Suunnittele etukäteen esimerkiksi vuodenaikaan sopiva sadun aihe. Esimerkiksi kesällä voi aiheena olla Orava metsäretkellä ja talvella taas Tonttu luistelu retkellä. 

Piirrä lähtökuva kun kerrot lapsille mistä tarina alkaa ja jokainen lapsi saa viittaamalla  kertoa tarinalle jatkoa.

Tämä on helppo toteuttaa ja saat lapset hetkeksi rauhoittumaan yhteen. Aikuisen tulee ohjata tarinaa ja piirtää tai maalata ja leikkiä voi jatkaa niin kauan kuin lapset jaksavat keskittyä ja kun tarina etenee fiksusti loppua kohden.

Tuo leikki voidaan toteuttaa myös ulkona ja sisällä taas sopii hyvin sadepäivien rauhoittumiseen. Mielikuvitus on rajana!

5. Matki liikkuen leikki

Tarvitset hieman tilaa ja pienen maton tai jumppapatjan. Halutessasi voit laittaa iloista, mutta rauhallista musiikkia taustalle. Tässä leikissä ei kuitenkaan ole tarkoitus pitää suurta vauhtia yllä vaan käyttää mielikuvitusta ja iloita yhdessä!

Tämä leikki on suosittu puuha sisareni ja liikunnallisten tyttärieni kanssa ja keksimme, että tätähän voisi hyödyntää myös juhlissa!

Jos synttärisankari ei ole ujo ja hänelle liikunta on mieluista voi hän aloittaa ja vuoro kulkee aina rivissä olevien lapsien järjestyksessä( näin ei tule vuoroista kiistaa).  Eli leikin idea on, että kukin vuorollaan menee maton päälle ja näyttää muille helpon liikkeen jonka muut sitten tekevät perässä. Liikkeiden ei ole tarkoitus olla vaikeita vaan esimerkiksi pieni x-hyppy , jänis loikka, käsien yhteen lyöminen ovat riittäviä. Jos joku ei tee liikettä täysin oikein niin sitä ei aleta korjaamaan vaan idea on pitää hauskaa yhdessä ja liikkua kevyesti. Ja lapset ovat miellään opettamassa muita. Myös aikuiset voivat osallistua leikkiin! 

Tätä leikkiä voitte jatkaa muutaman kierroksen ja leikin lopuksi keräännytään vielä kättelemään, lyömään läpyt tai muuta ja kiitetään yhdessä hauskoista liikkeistä ja leikistä! Näin kaikille jää leikistä hyvä mieli ja nekin joille liikunta ei ole luonnollista saavat hyviä liikunta ja onnistumiskokemuksia!